Chłodnik litewski

25


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
kefir 2% tłuszczu800 mililitrów
ogórek zielony4 sztuki
rzodkiewka8 sztuk
szczypiorek4 łyżeczki
koperek2 łyżeczki
botwinka400 gramów
jajko4 sztuki
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Botwinkę umyj, osusz i drobno posiekaj, następnie wrzuć ją na gorącą wodę i chwilkę pogotuj. Wystudź.
Krok 2
Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
Krok 3
Schłodzony kefir połącz z botwinką, dodaj rozdrobnionego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koperek.
Krok 4
Chłodnik dopraw „Mieszanką ziół i przypraw z koperkiem” oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubimy, to do smaku można dodać niewielką ilość czosnku. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl