Chłodnik litewski
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kefir 2% tłuszczu - 800 mililitrów
  • ogórek zielony - 4 sztuki
  • rzodkiewka - 8 sztuk
  • szczypiorek - 4 łyżeczki
  • koperek - 2 łyżeczki
  • botwinka - 400 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Botwinkę umyj, osusz i drobno posiekaj, następnie wrzuć ją na gorącą wodę i chwilkę pogotuj. Wystudź.
  2. Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  3. Schłodzony kefir połącz z botwinką, dodaj rozdrobnionego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koperek.
  4. Chłodnik dopraw „Mieszanką ziół i przypraw z koperkiem” oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubimy, to do smaku można dodać niewielką ilość czosnku. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.