Chłodnik na botwince
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • botwinka - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • średni ogórek - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 1 litr
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Torebkę czerwonego barszczu Knorr rozprowadź w zimnej wodzie. Posiekaj botwinkę i dodaj ją do barszczu. Całość zagotuj.
  2. Barcz pozostaw do ostygnięcia. Gdy już będzie chłodny, połącz go z jogurtem. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Dodaj do zupy.
  3. Rzodkiewkę oraz ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zupy i wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku musztardą, solą, pieprzem oraz cukrem.
  4. Zupę podawaj schłodzoną z gotowanym jajkiem.