Chłodnik ogórkowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ogórki - 2 sztuki
  • jogurt grecki - 300 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • koperek - 3 łyżki
  • włoskie orzechy - 115 gramów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej z orzechów arachidowych - 2 łyżki
  • woda - 400 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bulion na włoszczyźnie Knorr zagotuj z 400 mililitrami wody. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Ogórki obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  3. Jogurt wymieszaj dokładnie z bulionem, dodaj posiekany koper, czosnek i olej orzechowy.
  4. Dodaj pokrojone ogórki i dokładnie wymieszaj.
  5. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje schłodzony w lodówce przez około 4 godziny. Przed podaniem udekoruj resztą posiekanego koperku i orzechami