Chłodnik ogórkowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ogórki - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • jogurt grecki gęsty - 500 mililitrów
  • koperek - 1 pęczek
  • szczypior - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.
  2. Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.
  3. Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.