Chłodnik staropolski
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 1.7 litrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • mąka - 5 dekagramów
  • skórka chleba razowego
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • koperek
  • szczypiorek
  • cukier
  • śmietana - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,7 litra wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego.
  2. Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.
  3. Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką.
  4. Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrojone jajka, posiekany koperek i szczypiorek.
  5. Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr czosnek oraz cukrem.