Chłodnik szczawiowy

Składniki:

  • szczaw - 20 dekagramów
  • Bulion cielęcy Knorr - 1 sztuka
  • jaja - 4 sztuki
  • duży ogórek - 1 sztuka
  • cebula dymka - 0.5 pęczków
  • natka pietruszki
  • koperek - 1 pęczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.
  2. W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
  3. Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
  4. Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.
  5. Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
  6. Wszystko zmiksuj.
  7. Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.