Chłodnik szczawiowy

1


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
szczaw20 dekagramów
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
jaja4 sztuki
duży ogórek1 sztuka
cebula dymka0.5 pęczków
natka pietruszki
koperek1 pęczek
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Liście szczawiu oczyść, dokładnie umyj i pokój.
Krok 2
W rondlu zagotuj 600 ml wody i rozprowadź w niej Bulion na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Dodaj szczaw i gotuj 5 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Krok 4
Jaja ugotuj na twardo i pokrój w cząstki. Dymki ze szczypiorkiem umyj i posiekaj. Ogórek pokrój w kostkę. Natkę i koperek posiekaj.
Krok 5
Do zimnego bulionu szczawiowego dodaj połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.
Krok 6
Wszystko zmiksuj.
Krok 7
Do zmiksowanej zupy dodaj jogurt. Przypraw pieprzem. Dodaj pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Chłodnik szczawiowy podaj po schłodzeniu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl