Chłodnik z buraków i kurczaka
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kwas chlebowy - 1.6 litrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • kurczak pieczony - 30 dekagramów
  • buraki - 50 dekagramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • koperek
  • natka pietruszki
  • cukier - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i obierz buraki. Zawiń w folię aluminiową i upiecz.
  2. Buraki po wystudzeniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Wlej śmietanę do kwasu chlebowego i utrzep trzepaczką.
  4. Jajka pokrój w kawałki, mięso w paski. Do kwasu chlebowego ze śmietaną dodaj buraki, pokrajane w kawałki jaja oraz mięso.
  5. Chłodnik dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr oraz cukrem. Podawaj z koperkiem i natką pietruszki.