Chłodnik z cukinii
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 3 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek posiekany - 1 sztuka
  • Curry Knorr - 2 łyżki
  • kolendra świeża - 1 pęczek
  • jogurt naturalny - 100 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na rozgrzanej margarynie. Dodaj curry i smaż chwilę razem.
  2. Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, wsyp do garnka i smaż na mocnym ogniu wraz z cebulą, czosnkiem i curry.
  3. Wlej 1 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
  4. Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojoną drobno kolendrę, wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem każdą porcję udekoruj jogurtem i listkami kolendry.