Chłodnik z fetą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 2 sztuki
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • śmietana 30% - 250 mililitrów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • ser feta - 1 opakowanie
  • cytryna - 1 sztuka
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. W sporym garnku doprowadzamy do wrzenia 750 ml wody. Gdy już się zagotuje dodajemy barszcz czerwony i dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej w tym celu wstawić garnek do większego naczynia z zimną wodą.
  2. Ogórka obieramy, a rzodkiewki dokładnie płuczemy. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy razem z jogurtem i śmietaną do zupy, kiedy ta osiągnie temperaturę pokojową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 20 minut.
  3. Przed podaniem do chłodnika dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i posypujemy posiekaną zieleniną. Smacznego!