Chłodnik z marchewki
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew (obrana i pokrojona w plastry) - 1 kilogram
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 3 sztuki
  • cebula pokrojona w kostkę - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
  • kawałek świeżego imbiru - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek przesmaż na margarynie. Dodaj pokrojona marchew oraz imbir i smaż chwilę.
  2. Wlej bulion przygotowany z 1,5 l wody i kostek rosołowych. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy marchew będzie miękka.
  3. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem i wystudź. Wstaw do lodówki.
  4. Przed podaniem dodaj jogurt oraz sok z limonki.