| 
 | |||||||||
| Składniki | ||
| szczaw | 100 gramów | |
| Zupa ogórkowa Knorr | 1 sztuka | |
| młode ziemniaki | 200 gramów | |
| zielony ogórek | 1 sztuka | |
| pęczek rzodkwi | 1 sztuka | |
| jogurt naturalny | 500 mililitrów | |
| jajka | 2 sztuki | |
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta | |
| woda | 500 mililitrów | 
| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. | 
| Krok 2 | 
| Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa. | 
| Krok 3 | 
| Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków. | 
| Autor: Piotr  Murawski |