Chłodnik z ziemniakami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szczaw - 100 gramów
  • Zupa ogórkowa Knorr - 1 sztuka
  • młode ziemniaki - 200 gramów
  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • pęczek rzodkwi - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 500 mililitrów
  • jajka - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.
  3. Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.