Chłodnik z ziemniakami

20


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
szczaw100 gramów
Zupa ogórkowa Knorr1 sztuka
młode ziemniaki 200 gramów
zielony ogórek1 sztuka
pęczek rzodkwi1 sztuka
jogurt naturalny500 mililitrów
jajka2 sztuki
pieprz czarny mielony1 szczypta
woda500 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa.
Krok 3
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl