|
Składniki | ||
szczaw | 100 gramów | |
Zupa ogórkowa Knorr | 1 sztuka | |
młode ziemniaki | 200 gramów | |
zielony ogórek | 1 sztuka | |
pęczek rzodkwi | 1 sztuka | |
jogurt naturalny | 500 mililitrów | |
jajka | 2 sztuki | |
pieprz czarny mielony | 1 szczypta | |
woda | 500 mililitrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W małym garnku zagotuj 500 mililitrów wody, ugotuj ziemniaki, po czym odłóż je na bok, aby wystygły. Szczaw pokrój w paski i ugotuj przez 2 minuty w wodzie pozostałej po gotowaniu ziemniaków. W powstałym wywarze rozmieszaj Zupę ogórkową Knorr. Doprowadź ją do wrzenia, gotuj 3 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia. |
Krok 2 |
Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, dodaj starte warzywa. |
Krok 3 |
Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo, a ziemniaki pokrój w ćwiartki. Chłodnik podawaj z przekrojonymi na pół jajami i ćwiartkami ziemniaków. |
Autor: Piotr Murawski |