| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.  | 
| Krok 2 | 
| Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki. | 
| Krok 3 | 
| Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.  | 
| Krok 4 | 
| Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną. | 
| Krok 5 | 
| Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.  | 
| Krok 6 | 
| Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka. | 
| Krok 7 | 
| Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami. |