Chowder amerykański

Składniki:

  • wędzony boczek - 15 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • śmietana kremówka - 0.5 szklanek
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • świeże małże - 1 kilogram
  • wywar rybny - 4 szklanki
  • tymianek - 4 sztuki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziemniaki - 40 dekagramów
  • seler naciowy łodyga - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.
  2. Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki.
  3. Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.
  4. Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną.
  5. Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.
  6. Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka.
  7. Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami.