Chowder amerykański

0


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki40 dekagramów
cebula1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
wędzony boczek15 dekagramów
pieprz1 szczypta
tymianek4 sztuki
sól1 szczypta
czosnek ząbki 2 sztuki
śmietana kremówka0.5 szklanek
wywar rybny4 szklanki
seler naciowy łodyga1 sztuka
świeże małże1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Skrój w kostkę boczek, cebulę oraz seler. Ziemniaki pokrój grubo a czosnek posiekaj.
Krok 2
Teraz rozpuść tłuszcz z boczku, zachowaj skwarki.
Krok 3
Na tym tłuszczu zeszklij czosnek z cebulą a następnie dodaj tymianek, liść laurowy, seler oraz ziemniaki.
Krok 4
Wlej do tego gorący wywar rybny i gotuj aż ziemniaki nieco zmiękną.
Krok 5
Do osobnego garnka wlej troszkę wody i poczekaj aż się zagotuje - wtedy wrzuć do niej małże. Zakryj garnek i potrząsaj dopóki małże się nie otworzą.
Krok 6
Wyciągnij mięso z muszli a odcedzony wywar spod małży dodaj do pierwszego garnka.
Krok 7
Kiedy ziemniaki będą gotowe dodaj do nich śmietankę kremówkę oraz mięso małży. Zupę przypraw i serwuj ze skwarkami.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl