Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • boczek - 5 plastrów
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • kartofle - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 sztuk
  • pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
  • śmietana - 1 szklanka
  • sól - 2 szczypty
  • łosoś (dzwonko, głowa, kręgosłup, ogon) - 1 sztuka
  • krewetki koktajlowe - 15 dekagramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.
  3. W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.