Chrupiąca orkiszowa kanapka z kurczakiem i pastą warzywną
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bułka orkiszowa - 2 sztuki
  • pierś z kurczaka pojedyncza - 1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • bakłażan - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • kiełki słonecznika - 2 garść
  • rukola - 2 garść

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu warzywa ostudź i obierz ze skóry a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj łyżkę oliwy, pokrojoną kolendrę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  2. Pierś zamarynuj w 1 łyżce oliwy oraz przyprawie Knorr i usmaż na grillowej patelni.
  3. Bułeczki przekrój obie na pół, podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie na każdą z nich nałóż porcję warzywnej pasty.
  4. Na dwie połówki nałóż całą rukolę. Kurczaka pokrój w cienkie plastry pod skosem i rozłóż na rukoli.
  5. Na koniec na kurczaka połóż kiełki i przykryj pozostałymi połówkami bułki. Gotowe kanapki przekrój na połówki po przekątnej, przebij długą wykałaczką i podawaj.