Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką
  • 25 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na sałatkę
  • buraki - 360 gramów
  • sałata lodowa - 200 gramów
  • rukola - 100 gramów
  • mandarynki - 130 gramów
  • ogórek zielony - 180 gramów
  • nasiona z dyni - 2 łyżki
  • na sos
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • woda - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 9 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj w łupinkach na półtwardo, wystudź i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
  2. Sałatę lodową porwij i wrzuć razem z rukolą lub roszponką do miski. Dodaj buraki, mandarynkę podzieloną na cząstki oraz zielonego ogórka pokrojonego w plasterki.
  3. Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do opakowania sosu sałatkowego Knorr, 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.
  4. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.