Chrupiąca surówka zimowa
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 2 sztuki
  • kalarepka - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy do mizerii Knorr - 1 opakowanie
  • kapusta pekińska - 0.25 sztuk
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • cebula - 0.25 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • jogurt - 1 łyżka
  • majonez - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kalarepkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub kroimy w drobne słupki. Kapustę szatkujemy w drobne paseczki.
  2. Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno. Cebule obieramy i kroimy w jak najdrobniejsza kosteczkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, oprószamy szczyptą pieprzu i soli i mieszamy.
  4. Majonez łączymy z jogurtem oraz sosem sałatkowym. Sos wlewamy do sałatki i wszystko razem mieszamy.