Chrupiące nuggetsy z sosem czosnkowym
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 0.5 szklanek
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • płatki jaglane do panierowania
  • olej do smażenia
  • gęsty jogurt naturalny - 200 gramów
  • majonez - 100 gramów
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, takie na raz. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i przyprawę. Zmiksować na ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany.
  2. Kawałki mięsa maczać w cieście, a następie panierować w płatkach. Rozgrzać olej w niewielkim garnku. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu do momentu, aż panierka będzie złocista.
  3. Wymieszać jogurt z majonezem. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Sos doprawić sokiem z cytryny. Nuggetsy podawać z sosem.