Chrupiące paluszki grissini z serowymi dipami

Składniki:

  • paluszki grissini - 20 sztuk
  • szynka parmeńska - 100 gramów
  • kiełbasa salami - 100 gramów
  • czarne oliwki bez pestek - 50 gramów
  • zielone oliwki bez pestek - 50 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółty ser - 100 gramów
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • pasta paprykowa - 1 łyżka
  • tabasco - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • zioła - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Każdy paluszek owiń cieniutki plasterek szynki parmeńskiej i ustaw w wysokiej szklance. Ser żółty pokrój w kostki. Nadziewaj na wykałaczki po kolei: zwinięty plasterek salami, kostkę żółtego sera, oliwkę.
  2. Powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników. Koreczki ułóż na płaskim talerzu.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobniutką kosteczkę. Odłóż.
  4. Opakowanie serka homogenizowanego wymieszaj z ziołami, dopraw do smaku i przełóż do miseczki. Drugi serek homogenizowany rozmieszaj z łyżką pasty paprykowej i dopraw do smaku przyprawami i kilkoma kroplami sosu tabasco.
  5. Przełóż do drugiej miseczki i obydwa przygotowane dipy przyozdób drobniutką kostką paprykową i ziołami. Podawaj razem z chrupiącymi paluszkami grissini i koreczkami.