Chrupiące pierniczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

194

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.75 opakowania

4 sztuki

150 gramów

150 gramów

40 gramów

5 łyżeczek

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki wymieszać w misce, dodać miękką Kasię i posiekać nożem.

Krok 2

Następnie dodać miód i żółtka i zagnieść ciasto.

Krok 3

Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyciąć pierniczki.

Krok 4

Upiec.

Krok 5

Po wystygnięciu polukrować i ozdobić posypkami.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Boczkowska

    Sylwia Boczkowska, 18.11.2015

    Najlepsze pierniczki na świecie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące pierniczkiChrupiące pierniczki

Chrupiące pierniczki, pachnące korzennymi przyprawami, kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia. Wypieki mogą przybierać różne kształty, na przykład serc, choinek, dzwonków czy gwiazdek. To, jaką formę im nadasz, zależy wyłącznie od Twojej fantazji. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. kostki do pieczenia, miodu oraz jajek. Nie zapomnij również o aromatycznych przyprawach, takich jak cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, a nawet lawenda, dzięki którym pierniczki nabiorą niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ich środek możesz wypełnić masą orzechową, marcepanem lub marmoladą (wiśniową, czereśniową, malinową), a wierzch udekoruj ulubionymi dodatkami. Kruche ciasto doskonale będzie się komponowało z czekoladą, rodzynkami, migdałami, orzechami czy wiórkami kokosowymi. Po wystygnięciu, pierniczki warto polukrować i udekorować kolorowymi posypkami. Nie czekaj do świąt – już teraz skomponuj niezbędne składniki i dodatki. Życzymy smacznego.