Przygotowanie |
Krok 1 |
Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk.
Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut. |
Krok 2 |
W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut.
Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut. |
Krok 3 |
Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj.
Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty.
Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta |
Krok 4 |
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody. |
Krok 5 |
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.
|