Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa - 600 gramów
  • ciepła woda o temperaturze ok. 40°C - 250 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • Kaszotto orientalne Knorr - 1 opakowanie
  • kumin mielony - 1 szczypta
  • średnia marchewka - 1 sztuka
  • średnia czerwona cebula - 1 sztuka
  • wrzątek - 300 mililitrów
  • olej do smażenia - 5 łyżek
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • Kurkuma z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
  • posiekana natka kolendry - 3 łyżki
  • posiekana dymka - 3 łyżki
  • jogurt grecki gęsty - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut.
  2. W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj. Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty. Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta
  4. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody.
  5. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.