Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mąka pszenna tortowa600 gramów
ciepła woda o temperaturze ok. 40°C250 mililitrów
sól1 łyżeczka
Kaszotto orientalne Knorr1 opakowanie
kumin mielony1 szczypta
średnia marchewka1 sztuka
średnia czerwona cebula1 sztuka
wrzątek300 mililitrów
olej do smażenia5 łyżek
mielona słodka papryka1 łyżeczka
Cynamon z Wietnamu Knorr1 szczypta
kurkuma mielona1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
posiekana natka pietruszki3 łyżki
posiekana natka kolendry3 łyżki
posiekana dymka 3 łyżki
jogurt grecki gęsty300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut.
Krok 2
W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 3
Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj. Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty. Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta
Krok 4
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody.
Krok 5
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.
Autor: Aleksandra nerdycook.inPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl