Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
mąka pszenna tortowa600 gramów
ciepła woda o temperaturze ok. 40°C250 mililitrów
sól1 łyżeczka
Kaszotto orientalne Knorr1 opakowanie
kumin mielony1 szczypta
średnia marchewka1 sztuka
średnia czerwona cebula1 sztuka
wrzątek300 mililitrów
olej do smażenia5 łyżek
mielona słodka papryka1 łyżeczka
cynamon1 szczypta
kurkuma mielona1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr1 szczypta
posiekana natka pietruszki3 łyżki
posiekana natka kolendry3 łyżki
posiekana dymka 3 łyżki
jogurt grecki gęsty300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut.
Krok 2
W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 3
Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj. Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty. Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta
Krok 4
Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody.
Krok 5
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.
Autor: Aleksandra nerdycook.inPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl