Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • natka pietruszki, posiekana - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kaszę i zalej 400 ml wody.
  2. Żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu.
  3. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut. Do gotowej kaszy dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.
  4. Płat ciasta rozłóż na blacie i wytnij nieduże krążki używając do tego szklanki lub jeśli posiadasz metalowego ringu.
  5. Na każdy krążek nałóż porcję kaszy i zlep, jak tradycyjne pierogi. Gotowe układaj na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.