Chrupiące placki z dyni i sera

101


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
dynia300 gramów
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr1 opakowanie
woda2.5 szklanki
jajko1 sztuka
starty ser cheddar50 gramów
olej do smażenia0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Dynię rozetnij, usuń wnętrze z pestkami oraz skórkę, a pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2
Wiórki lekko odciśnij i przełóż do miski. Do startej dyni wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz całą zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a powstałe ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Na patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, nakładaj ciasto łyżką, formuj niewielkie okrągłe placuszki i smaż z każdej strony, dopóki nie staną się złociste i chrupiące.
Krok 4
Gotowe placuszki z dyni przekładaj na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl