Przygotowanie |
Krok 1 |
Dynię rozetnij, usuń wnętrze z pestkami oraz skórkę, a pozostały miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
Krok 2 |
Wiórki lekko odciśnij i przełóż do miski. Do startej dyni wlej wodę, dodaj jajko, starty ser oraz całą zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a powstałe ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce. |
Krok 3 |
Na patelnię o szerokim dnie wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, nakładaj ciasto łyżką, formuj niewielkie okrągłe placuszki i smaż z każdej strony, dopóki nie staną się złociste i chrupiące. |
Krok 4 |
Gotowe placuszki z dyni przekładaj na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj samodzielnie lub do duszonych mięs. |