Chrupiące tarteletki z cebulką, pomidorami suszonymi i orzechami

Składniki:

  • 100 g masła
  • 12 pszennych tostów
  • 500 g cebuli
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 minikostka przyprawowa Bazylia Knorr - 1 sztuka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 30 g zmielonych orzechów włoskich
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Nie wychodź z kuchni nawet na chwilę. Nie dzwoń do przyjaciółki. Nie zerkaj na mecz.
  2. wymagają twojej uwagi – inaczej po prostu się spalą.
  3. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Roztop masło w rondelku.
  4. Tosty mocno rozwałkuj, wytnij z nich kółka dużą szklanką (kółko musi być tak duże, aby
  5. wypełnić cały dołek formy na muffiny). Dołki formy posmaruj stopionym masłem, ułóż
  6. w nich tosty, posmaruj je po wierzchu masłem. Piecz 8-10 minut. Przygotuj nadzienie:
  7. pokrój cebulę w cienkie talarki i smaż, aż będzie rumiana i bardzo zmniejszy objętość.
  8. Pokrój w paseczki pomidory, dodaj je do cebuli. Smaż razem jeszcze 5-10 minut. Dodaj
  9. pokruszoną minikostkę bazyliową, przypraw tymiankiem oraz solą i pieprzem. Duże
  10. porcje nadzienia nakładaj do upieczonych tostowych koszyczków i posypuj orzechami.