Chrupiące trójkąty nadziewane kozim serem, miodem i lawendą

Składniki:

  • tymianek
  • 4 płaty ciasta filo
  • 4 kozie twarożki (każdy po ok. 100 g)
  • 4 łyżeczki miodu
  • lawenda spożywcza
  • 2 łyżki orzechów piniowych

Sposób przygotowania:

  1. Ciekawy smak to zasługa lawendy właśnie, w Polsce rzadko używanej jako przyprawa.
  2. Jeśli nie uda ci się jej kupić – bywa tylko w specjalistycznych sklepach
  3. z przyprawami – użyj rozmarynu lub jakichkolwiek ulubionych ziół.
  4. Byle aromatycznych.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozmrożony płat ciasta filo ułóż na
  6. desce i rozetnij na cztery prostokąty. Złóż każdy prostokąt wzdłuż na pół
  7. (powinny powstać długie paski ciasta o szerokości około 5 cm). Pokrój
  8. każdy twarożek na 4 kawałki. Na węższym brzegu każdego paska ciasta
  9. ułóż kawałek twarożku, polej odrobiną miodu, posyp tymiankiem, lawendą
  10. i orzeszkami. Składaj pasek ciasta, tak aby powstał trójkąt z serem
  11. w środku. Powtórz z pozostałymi składnikami.
  12. Piecz około 10 minut lub dłużej, aż trójkąty będą rumiane.