Chrupiące warzywa z oliwkowym Pesto

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • pomidor - 4 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • orzeszki piniowe - 4 łyżki
  • zielone oliwki - 15 sztuk
  • dynia - 4 sztuki
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • bakłażan - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Oliwki posiekaj bardzo drobniutko i zmiksuj razem z sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanymi orzeszkami piniowymi i dopraw do smaku.
  2. Warzywa umyj, oczyść i potnij w kawałki.
  3. Dynię obgotuj przez kilka minut w lekko osolonej wodzie, odcedź, osusz.
  4. Oprósz warzywa solą, pieprzem skrop oliwą i piecz na grillu przez 15 minut tak by były chrupiące.
  5. Przełóż na talerz, skrop nieco octem, podawaj razem z przygotowanym oliwkowym Pesto.