Chrupiący kurczak z pysznym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 4 sztuki
  • mąka do panierowania - 5 łyżek
  • bułka tarta - 6 łyżek
  • ziarno sezamu - 4 łyżki
  • jajka - 1 sztuka
  • konfitura morelowa - 3 łyżki
  • masło orzechowe dobrej jakości - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • woda - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury ok 200 stopni. Mięso pokrój w mniejsze kawałki (możemy posolić i popieprzyć odrobinę ). Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.
  2. Gotowe ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze (ew. na folii spożywczej wtedy może być bez tłuszczu) i piecz ok. 15 minut na złotobrązowy kolor.
  3. Zmiksuj konfitury, masło orzechowe z woda i sosem sojowym na gładką masę. Gdy będzie za gęsta dodaj jeszcze trochę wody.
  4. Sos serwujemy w osobnym naczyniu.
  5. Podawaj mięso z frytkami, czyli tym czym żadne dziecko nie pogardzi. Kurczak świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska.