Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym

6


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
piersi z kurczaka ze skórką i kostką4 sztuki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 opakowanie
musztarda Dijon4 łyżki
seler naciowy3 sztuki
cebula1 sztuka
ser pleśniowy blue50 gramów
orzechy włoskie1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
ziele angielskie4 ziarna
wino białe200 mililitrów
bulion100 mililitrów
kromki pieczywa tostowego2 sztuki
margaryna1 łyżka
olej z pestek dyni2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Piersi natnij wzdłuż w taki sposób, aby w każdej z nich powstała kieszeń.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z musztardą, posiekanym czosnkiem oraz oliwą, a następnie posmaruj osuszone piersi.
Krok 3
Tostowe pieczywo posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z pokruszonymi serem i orzechami. Dodaj margarynę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Przygotowanym farszem napełnij piersi i zepnij wykałaczką. Nafaszerowane mięso włóż do woreczka.
Krok 5
Obranego selera oraz cebulę pokrój w drobne kawałki i wsyp wraz z liściem oraz zielem do woreczka z mięsem. Wlej wino.
Krok 6
Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z torebki, a pozostałe warzywa oraz sos przetrzyj przez sito i dodaj bulion. Całość zagotuj i dopraw do smaku.
Krok 7
Kurczaki zapiecz jeszcze chwilę w piekarniku, aby skórka stała się chrupiąca. Podawaj je z sosem oraz chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl