Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka ze skórką i kostką - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • musztarda Dijon - 4 łyżki
  • seler naciowy - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • ser pleśniowy blue - 50 gramów
  • orzechy włoskie - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • wino białe - 200 mililitrów
  • bulion - 100 mililitrów
  • kromki pieczywa tostowego - 2 sztuki
  • margaryna - 1 łyżka
  • olej z pestek dyni - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi natnij wzdłuż w taki sposób, aby w każdej z nich powstała kieszeń.
  2. Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z musztardą, posiekanym czosnkiem oraz oliwą, a następnie posmaruj osuszone piersi.
  3. Tostowe pieczywo posiekaj drobno, a następnie wymieszaj z pokruszonymi serem i orzechami. Dodaj margarynę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowanym farszem napełnij piersi i zepnij wykałaczką. Nafaszerowane mięso włóż do woreczka.
  5. Obranego selera oraz cebulę pokrój w drobne kawałki i wsyp wraz z liściem oraz zielem do woreczka z mięsem. Wlej wino.
  6. Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 25 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z torebki, a pozostałe warzywa oraz sos przetrzyj przez sito i dodaj bulion. Całość zagotuj i dopraw do smaku.
  7. Kurczaki zapiecz jeszcze chwilę w piekarniku, aby skórka stała się chrupiąca. Podawaj je z sosem oraz chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniakami.