Chrupiący placek
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • śmietanka 30% - 1 szklanka
  • cukier - 350 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • płatki kukurydziane - 4 szklanki
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 15 gramów
  • mleko - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę ubij na półsztywno z 3/4 szklanki cukru.
  2. Dodaj jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Masę przełóż do formy o wymiarach 30 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 200 st.C.
  4. Kasię, resztę cukru i mleko gotuj w rondlu około 10 minut.
  5. Wymieszaj z płatkami kukurydzianymi.
  6. Masę kukurydzianą wyłóż na ciasto w formie i ponownie wstaw do nagrzanego pieca. Piecz jeszcze około 10 minut.