Chruściki
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • jaja - 5 sztuk
  • margaryna - 0.5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana 18% - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wódka lub ocet - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodać śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać wódkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  2. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto.
  3. Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.