Chruściki

2


Łatwe


45 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna1 kilogram
cukier1 szklanka
margaryna0.5 sztuk
proszek do pieczenia1 łyżka
jaja5 sztuk
kwaśna śmietana 18%1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
wódka lub ocet1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Jajka, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodać śmietanę i rozpuszczony tłuszcz. Do masy dodać wódkę, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinać pasy o szerokości około 3cm , następnie pasy podzielić na około 10cm kawałki i na każdym jednym zrobić po środku niewielkie nacięcie, przez które należy wywrócić wycięte ciasto.
Krok 3
Gotowe "powykręcane" chruściki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Autor: Aandzia AndziaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl