Ciasteczka

- Krok 1Mąkę przesiać na stolnicę.
- Krok 2Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia, Kasię, olejek i cynamon.
- Krok 3Kasię posiekać nożem.
- Krok 4Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Krok 5Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka.
- Krok 6Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
- Krok 7Piec w 180 stopniach .
Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, a na przygotowanie wypieku nie masz dużo czasu, zrób kruche ciasteczka z podanego przepisu. Kluczową rolę odgrywa tutaj krótki czas zagniatania składników. By maksymalnie go skrócić, schłodzone ciasto posiekaj dokładnie z mąką przy pomocy szerokiego noża. Po szybkim wyrobieniu ciasta, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Podczas rozwałkowywania, staraj się nie podsypywać go dodatkowo mąką, ponieważ mogłoby to zaburzyć proporcje poszczególnych składników. Chcąc wzbogacić nieco smak ciasteczek, do masy możesz dodać odrobinę olejku migdałowego. Pasować będą także korzenne przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Dzięki ich aromatowi, ciasteczka doskonale sprawdzą się w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wykrawaj z nich wtedy świąteczne wzory: choinki, dzwonki, renifery i gwiazdki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec możesz posypać wypieki cukrem pudrem, oblać lukrem królewskim lub udekorować kolorowymi posypkami. Sprawdzą się także bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub wiórki kokosowe.