Ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

350 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać na stolnicę.

Krok 2

Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia, Kasię, olejek i cynamon.

Krok 3

Kasię posiekać nożem.

Krok 4

Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 5

Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka.

Krok 6

Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Krok 7

Piec w 180 stopniach .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CiasteczkaCiasteczka

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, a na przygotowanie wypieku nie masz dużo czasu, zrób kruche ciasteczka z podanego przepisu. Kluczową rolę odgrywa tutaj krótki czas zagniatania składników. By maksymalnie go skrócić, schłodzone ciasto posiekaj dokładnie z mąką przy pomocy szerokiego noża. Po szybkim wyrobieniu ciasta, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Podczas rozwałkowywania, staraj się nie podsypywać go dodatkowo mąką, ponieważ mogłoby to zaburzyć proporcje poszczególnych składników. Chcąc wzbogacić nieco smak ciasteczek, do masy możesz dodać odrobinę olejku migdałowego. Pasować będą także korzenne przyprawy: cynamon, imbir i goździki. Dzięki ich aromatowi, ciasteczka doskonale sprawdzą się w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wykrawaj z nich wtedy świąteczne wzory: choinki, dzwonki, renifery i gwiazdki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec możesz posypać wypieki cukrem pudrem, oblać lukrem królewskim lub udekorować kolorowymi posypkami. Sprawdzą się także bakalie: rodzynki, daktyle, orzechy włoskie lub wiórki kokosowe.