Ciasteczka biszkoptowe z galaretką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • zapach waniliowy - 1 opakowanie
  • galaretka malinowa - 1 opakowanie
  • delicje - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Margarynę rozpuścić i ostudzić, stopniowo dodawać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić i powykrajać krążki.
  2. Galaretkę rozrobić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Szklanki obłożyć folią. Krążek biszkoptu włożyć do środka jako spód. Zalać do połowy galaretkę i włożyć drugi krążek biszkoptu na wierzch. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia .Po zastygnięciu odwrócić szklankę i wyjąc biszkopt z galaretką. Na wierzch położyć delicje.