Ciasteczka czekoladowe z bakaliami
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • mleko w proszku - 300 gramów
  • orzechy włoskie - 300 gramów
  • herbatniki - 1 opakowanie
  • woda - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • rodzynki - 150 gramów
  • skórka z pomarańczy, kandyzowana - 100 gramów
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozkruszamy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
  2. Orzechy włoskie obieramy, starając się ¼ całości zostawić do dekoracji. Herbatniki kruszymy na drobniejsze lub ścieramy.
  3. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy całą szklankę cukru i gotujemy kilka minut mieszając.
  4. Następnie wrzucamy kostkę Kasi i rozdrobnioną czekoladę. Całość po zagotowaniu gotujemy do 5 minut cały czas mieszając.
  5. Po zagotowaniu tej masy zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańcza, aromat pomarańczowy i herbatniki.
  6. Całość szybko mieszamy. Następnie do wyłożonej folią blachy wykładamy jeszcze ciepłą masę delikatnie ją rozprowadzając.
  7. Pozostałymi orzechami włoskimi przystrajamy wierzch tak, żeby powstały ciasteczka wielkości 4 x 4 cm.
  8. Całość możemy też posypać wiórkami kokosowymi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
  9. Po schłodzeniu kroimy.