Przygotowanie |
Krok 1 |
Czekoladę ścieramy na tarce lub rozkruszamy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. |
Krok 2 |
Orzechy włoskie obieramy, starając się ¼ całości zostawić do dekoracji. Herbatniki kruszymy na drobniejsze lub ścieramy. |
Krok 3 |
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy całą szklankę cukru i gotujemy kilka minut mieszając. |
Krok 4 |
Następnie wrzucamy kostkę Kasi i rozdrobnioną czekoladę. Całość po zagotowaniu gotujemy do 5 minut cały czas mieszając. |
Krok 5 |
Po zagotowaniu tej masy zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańcza, aromat pomarańczowy i herbatniki. |
Krok 6 |
Całość szybko mieszamy. Następnie do wyłożonej folią blachy wykładamy jeszcze ciepłą masę delikatnie ją rozprowadzając. |
Krok 7 |
Pozostałymi orzechami włoskimi przystrajamy wierzch tak, żeby powstały ciasteczka wielkości 4 x 4 cm. |
Krok 8 |
Całość możemy też posypać wiórkami kokosowymi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki. |
Krok 9 |
Po schłodzeniu kroimy. |