Ciasteczka czekoladowe z bakaliami

1


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
gorzka czekolada1 opakowanie
mleko w proszku300 gramów
orzechy włoskie300 gramów
herbatniki1 opakowanie
woda0.5 szklanek
cukier1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
rodzynki150 gramów
skórka z pomarańczy, kandyzowana100 gramów
aromat waniliowy1 opakowanie
wiórki kokosowe1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Czekoladę ścieramy na tarce lub rozkruszamy. Mleko w proszku przesiewamy przez sitko.
Krok 2
Orzechy włoskie obieramy, starając się ¼ całości zostawić do dekoracji. Herbatniki kruszymy na drobniejsze lub ścieramy.
Krok 3
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy całą szklankę cukru i gotujemy kilka minut mieszając.
Krok 4
Następnie wrzucamy kostkę Kasi i rozdrobnioną czekoladę. Całość po zagotowaniu gotujemy do 5 minut cały czas mieszając.
Krok 5
Po zagotowaniu tej masy zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańcza, aromat pomarańczowy i herbatniki.
Krok 6
Całość szybko mieszamy. Następnie do wyłożonej folią blachy wykładamy jeszcze ciepłą masę delikatnie ją rozprowadzając.
Krok 7
Pozostałymi orzechami włoskimi przystrajamy wierzch tak, żeby powstały ciasteczka wielkości 4 x 4 cm.
Krok 8
Całość możemy też posypać wiórkami kokosowymi, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki.
Krok 9
Po schłodzeniu kroimy.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl