Ciasteczka grzybki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

25

106 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

442 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

krem:

1 litr

250 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

125 gramów

4 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto razem posiekaj i szybko zagnieć.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką 20 kółek.

Krok 3

Zewnętrzną stronę foremek do babeczek posmaruj Kasią, wysyp mąką i oblep ciastem.

Krok 4

Z reszty ciasta foremką wytnij 20 spodów do grzybków i przygotuj 20 wałeczków na nóżki.

Krok 5

W każdym spodzie zrób kieliszkiem otworek.

Krok 6

Wałeczki z ciasta maczaj jednym końcem w białku, a następnie w suchym maku.

Krok 7

Poszczególne części piecz partiami w 200 st. C na złoty kolor około 15-20 minut.

Krok 8

Jajka ubij z 3 łyżkami cukru, dodaj szklankę mleka, budyń i mąką ziemniaczaną.

Krok 9

Kasię rozpuść na patelni, dodaj mąkę pszenną (zasmażka).

Krok 10

Zagotuj 3 szklanki mleka z cukrem, dodaj zasmażkę, masę budyniową i zagotuj.

Krok 11

Gdy krem trochę przestygnie (ale musi być ciepły), zmontuj grzybki.

Krok 12

Kapelusze posmaruj rozpuszczoną polewą czekoladową.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 05.01.2016

    Zuzia masz rację. Oczywiście, że chodzi o 1 litr. Przepis został już poprawiony. Dziękujemy za czujność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Zuzinska

    Zuzia Zuzinska, 31.12.2015

    chyba w przepisie zamiast mleko 1 łyżka to 1 litr:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka grzybki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciastka z rabarbarem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka grzybkiCiasteczka grzybki

Ciasteczka grzybki nie tylko wyśmienicie smakują, ale także, dzięki ciekawemu kształtowi, pięknie prezentują się na stole. Do ich wykonania potrzebne są foremki do babeczek. Tym razem nie będą one jednak wypełnione ciastem w środku, ale oblepione nim na zewnątrz – posłużą jako forma do przygotowania kształtnych grzybkowych kapeluszy. Wszystkie elementy grzybków ulepisz z jednego rodzaju wyrobionego ręcznie ciasta. Do wycięcia kółek na kapelusze oraz spody, użyj szklanki albo, w zależności od wielkości foremek, mniejszego okrągłego naczynia. Z reszty ciasta zroluj owalne nóżki. Przed obsypaniem nóżek makiem, wkładaj każdą z nich do białka, dzięki czemu mak będzie łatwo przylegał. Pod kapeluszami grzybków umieść krem i poczekaj, aż odrobinę ostygnie, po czym połącz poszczególne elementy ciasteczek. Kształt jest gotowy, brakuje zatem już tylko odrobiny koloru – do posmarowania kapeluszy użyj rozpuszczonej polewy czekoladowej. Przygotuj efektowne ciasteczka grzybki i zaserwuj je na wyjątkową okazję.