Ciasteczka krabowe z sosem cytrynowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • paluszki krabowe - 500 gramów
  • puree ziemniaczane - 250 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
  • kwaśna śmietana - 200 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • mąka - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cytryna - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • ziarna sezamu - 60 gramów
  • sól
  • olej - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj bardzo drobno paluszki krabowe oraz cebulę i wymieszaj je z zimnym puree ziemniaczanym, jajkami, częścią mąki (125 gram), sokiem z jednej cytryny i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Farsz krabowy dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.
  3. Zrób z otrzymanej masy 8 kulek i panieruj je w mieszance podsmażonych ziaren sezamu z mąką (25 gram).
  4. Smaż kulki na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju, obracając od czasu do czasu, aby były złociste ze wszystkich stron.
  5. Zrób cytrynowy sos, łącząc kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli. Podawaj ciastka krabowe z cytrynowym sosem na boku.