Ciasteczka krabowe
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Fix Smażony ryż po chińsku Knorr - 1 opakowanie
  • ogórek świeży - 1 sztuka
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
  • kolendra
  • masło - 40 gramów
  • ryż wcześniej ugotowany - 100 gramów
  • jaja - 3 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 200 gramów
  • olej do smażenia - 300 mililitrów
  • ocet
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • sos ostrygowy - 2 łyżki
  • mięso z kraba najlepiej z puszki lub paluszki krabowe - 200 gramów
  • sól
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • woda - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chilli, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż.
  3. Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody i zagotuj.
  4. Wlej płyn do krabów i całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa.
  5. Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziły na co najmniej godzinę. Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny.
  6. Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim oleju. Pamiętaj, żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  7. Krabowe ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórka pokrój w długie cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.