Ciasteczka krabowe

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ogórek świeży1 sztuka
czerwona papryczka chilli1 sztuka
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr1 opakowanie
kolendra
masło40 gramów
ryż wcześniej ugotowany100 gramów
jaja3 sztuki
żółtka2 sztuki
bułka tarta200 gramów
ocet
cukier puder1 łyżeczka
olej300 mililitrów
sos ostrygowy2 łyżki
mięso z kraba najlepiej z puszki lub paluszki krabowe 200 gramów
sól
pieprz czarny mielony
woda50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso z kraba odciśnij. Jeśli używasz paluszków krabowych, drobno je posiekaj. Przełóż do miski.
Krok 2
Dodaj miękkie masło, sos ostrygowy, posiekane chilli, posiekaną kolendrę, żółtka oraz ryż.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 50 mililitrami wody i zagotuj.
Krok 4
Wlej płyn do krabów i całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, lekko kleista masa.
Krok 5
Z masy formuj kulki, które następnie przełóż na tacę i wstaw do lodówki, aby dobrze się schłodziły na co najmniej godzinę. Możesz również wstawić kulki do zamrażarki na pół godziny. W międzyczasie rozgrzej olej.
Krok 6
Kulki panieruj w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. Pamiętaj, żeby po usmażeniu odsączyć kulki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 7
Krabowe ciasteczka podawaj z marynowanym ogórkiem. Ogórka pokrój w długie cienkie paski. Następnie wymieszaj go z octem, cukrem i szczyptą soli oraz pieprzu. Marynuj przez 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl