Ciasteczka kruche
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 450 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • zapach waniliowy - 1 opakowanie
  • cynamon/kakao - 1 szczypta
  • bakalie wg uznania - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę.
  2. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i Kasię.
  3. Kasię przeciekać nożem.
  4. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach migdałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.
  5. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  6. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka.
  7. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
  8. Można posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
  9. Piec w 180 stopniach 10-12 min.
  10. Ciasteczka można potem polukrować, posypać cukrem pudrem lub posmarować marmoladą albo kremem czekoladowym i sklejać po dwa.