Ciasteczka Linzer
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier puder - 120 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 1 sztuka
  • mąka - 375 gramów
  • dżem malinowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj Kasię z cukrem i żółtkami.
  2. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyrób ciasto.
  4. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto na stosunkowo cienką warstwę i powykrawaj różne kształty. Rozłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C przez ok. 10 minut.
  6. Po ostygnięciu rozsmaruj trochę dżemu na spodnim ciastku i przykryj drugim ciastkiem, dociskając je tak, aby dżem zaczął wypływać po bokach.