Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
  • mąka krupczatka - 600 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • marchewka - 300 gramów
  • marmolada - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy Kasię i siekamy.
  2. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do mąki z Kasią i wyrabiamy ciasto.
  3. Formujemy wałek i schładzamy ciasto w lodówce 30 minut.
  4. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy kwadraty, smarujemy marmoladą i zwijamy rulon. Układamy na blasze posmarowanej olejem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. C i pieczemy około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.