Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę. |
Krok 2 |
Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt klejące oddajemy więcej mąki. |
Krok 3 |
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy krążki o średnicy ok 5-6 cm. |
Krok 4 |
Połowę krążków odkładamy, a na drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze kółeczko, tak aby powstał kształt oponki. |
Krok 5 |
Pełne krążki smarujemy marmoladą i przykrywamy krążkiem z dziurką. |
Krok 6 |
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka w temp. 200 stopni C ok. 25 min. |