Ciasteczka migdałowe z sosem kawowo-karmelowym
  • 20 minut
  • 8 osób
  • Trudne

Składniki:

  • Carte d'Or Tiramisu - 800 gramów
  • kawowy karmel
  • cukier - 110 gramów
  • woda - 100 mililitrów
  • kawa - 90 mililitrów
  • ciasteczka
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • cukier - 65 gramów
  • esencja migdałowa - 0.5 łyżeczek
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • mąka - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • migdały - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować kawowy karmel, cukier i wodę gotować w rondlu tak długo, aż powstanie średni karmel.
  2. Rondel zdjąć z ognia, do karmelu szybko wmieszać kawę, postępować ostrożnie, bo płyn może chlapać. Jeżeli karmel osiądzie na brzegach rondla i stwardnieje, ponownie go podgrzać i równomiernie wymieszać. Karmel przelać do naczynia, ostudzić, a następnie schłodzić do momentu, aż będzie gotowy do podawania.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190°c/170°c (z termoobiegiem).
  4. W misce połączyć wszystkie mokre składniki. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać migdały i równomiernie wymieszać masę. Ciasto przełożyć na blachę pokrytą nieprzywieralną powłoką i uformować z niego walec o długości 35 cm i szerokości 6 cm.
  5. Piec przez około 20-25 minut do lekkiego przyrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°c/150°c z termoobiegiem. Ciasto ostudzić aż będzie można je wyjąć z formy, nie uszkadzając go. Przełożyć na deskę do krojenia. Ostrym nożem z ząbkami delikatnie pokroić ciasto na około 16 plastrów, brzegi wyrzucić.
  6. Plastry ciasta ponownie umieścić na blasze, układając je poziomo, i piec przez około 7-8 minut z każdej strony do momentu aż uzyskają złoto-brązową barwę i stwardnieją. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
  7. Kiedy będą gotowe do podawania, w pucharkach umieścić sos kawowo-karmelowy, po 2 kulki lodów i po 2 ciasteczka migdałowe. Podawać natychmiast.