Ciasteczka Monte Carlo
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 12 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 110 gramów
  • brązowy cukier - 1 szklanka
  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki
  • jajko roztrzepane - 1 sztuka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.75 łyżeczek
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • płatki owsiane - 1 szklanka
  • dżem malinowy - 0.5 szklanek
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Włożyć Kasię, brązowy cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  2. Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i płatki owsiane.
  3. Dokładnie wymieszać.
  4. Nabierać łyżką ciasto i formować kulki, kłaść na natłuszczonej blasze, rozgnieść delikatnie widelcem.
  5. Piec 12 minut lub do uzyskania złocistej barwy.
  6. Przenieść na druciany stojak do ostygnięcia.
  7. Przyrządzić masę: włożyć Kasię, cukier puder i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
  8. Posmarować połowę ciasteczek dżemem malinowym i masą.
  9. Przykryć pozostałymi ciasteczkami.