Ciasteczka mumie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C
  • kilka blach wyłożonych papierem do pieczenia

Składniki:

  • cukier puder - 160 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 115 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 8 łyżek
  • jajko - 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka - 330 gramów
  • biała czekolada, rozpuszczona - 200 gramów
  • czekoladowe kropelki lub posypka

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera, w dużej misce ubij cukier, majonez, Kasię, jajko i ekstrakt waniliowy (mieszaj przez 2 minuty lub do połączenia składników). Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem: 160°C, gazowy: 4). Wyłóż kilka blach papierem do pieczenia.
  3. Podziel część ciasta na kulki o średnicy 2,5 cm, a następnie nadaj im lekko marchewkowaty kształt. To ciała mumii. Pozostałe ciasto podziel na kulki o średnicy 1 cm. Połącz głowy z ciałami. Ułóż mumie na przygotowanych blachach, w odstępach co 5 cm. Piecz przez 10 minut lub do zarumienienia spodów. Zostaw do wystygnięcia.
  4. Kiedy mumie wystygną, zanurz je w białej czekoladzie i ułóż na kratce. Pod kratką rozłóż folię aluminiową, na którą będzie skapywać czekolada. Wykałaczką wydrap na mumiach bandaże i dorób im oczy z czekoladowych kropelek.