Ciasteczka orzechowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  • 175-200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • zmielone orzechy włoskie - 250 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • łuskane orzechy laskowe - 15 dekagramów
  • Kasia do formy - 3 łyżki
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę.
  2. Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę.
  3. Wszystko wyrób na gładkie ciasto.
  4. Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każdy po jednym orzechu laskowym.
  6. Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze.
  7. Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200 st. C i piecz 8-12 minut.
  9. Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce.
  10. Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego.