Ciasteczka orzechowe

13


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
cukier250 gramów
mąka250 gramów
jajko2 sztuki
zmielone orzechy włoskie 250 gramów
cynamon1 łyżeczka
sól1 szczypta
łuskane orzechy laskowe15 dekagramów
Kasia do formy3 łyżki
jajko do posmarowania1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę.
Krok 2
Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę.
Krok 3
Wszystko wyrób na gładkie ciasto.
Krok 4
Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każdy po jednym orzechu laskowym.
Krok 6
Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze.
Krok 7
Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka.
Krok 8
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200 st. C i piecz 8-12 minut.
Krok 9
Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce.
Krok 10
Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl