Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię, cukier, jajka utrzyj na puszysta masę. |
Krok 2 |
Dodaj cynamon i sól, a następnie zmielone orzechy i mąkę. |
Krok 3 |
Wszystko wyrób na gładkie ciasto. |
Krok 4 |
Uformuj kulę, zawiń ją w folię aluminiową i włóż na 30 min. do lodówki. |
Krok 5 |
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 3 mm i foremkami wycinaj misie, wtykając w każdy po jednym orzechu laskowym. |
Krok 6 |
Ciastka ułóż na posmarowanej Kasią blasze. |
Krok 7 |
Roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj ciasteczka. |
Krok 8 |
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-200 st. C i piecz 8-12 minut. |
Krok 9 |
Upieczone ciasteczka zdejmij z blachy i ostudź na kratce. |
Krok 10 |
Zamiast cynamonu możesz dodać 2 łyżki kakao lub kilka kropli zapachu rumowego. |