Ciasteczka owsiane z żurawiną
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • płatków owsianych - 250 gramów
  • żurawina lub rodzynki - 50 gramów
  • mąka - 100 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 60 gramów
  • cukier waniliowy - 8 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić na patelni, dodać płatki owsiane, uprażyć na złoty kolor uważając, żeby płatki się nie spaliły. Dodać cukier, chwilę mieszać. Płatki przełożyć do miski i przestudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsypać płatków. Dodać żurawiny i rozbełtane jajka - dokładnie wymieszać.
  3. Masę wyjąć na stolnicę (ciasto powinno mieć około 5 mm grubości). Kubkiem wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka owsiane piec w piekarniku nagrzanym do 160° C przez około 15 minut (aż się zarumienią).