Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami i cynamonem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • ser biały - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • margaryna - 250 gramów
  • jabłka - 500 gramów
  • cynamon - 5 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały zmielić w maszynce. Mąkę przesiać na blat dodać do niej wcześniej zmielony ser. Połączyć ze sobą składniki. Dodać margarynę i posiekać wszystko. Po posiekaniu na drobno dodać jajo i ugniatać ciasto po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok godzinę do lodówki.
  2. Posypać blat nie dużą ilością mąki. Położyć ciasto i zacząć wałkować, uważając na to by ciasto nie było zbyt cienkie. Powycinać z ciasta kwadraty o boku 8 cm na środku kwadracików położyć jabłka, wcześniej pokrojone w kosteczkę oraz połączone z cynamonem. Kwadraciki złożyć na pół sklejając boki.
  3. Ciasteczka ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Górę ciasteczek posmarować jajem i piec na złoty kolor w temperaturze 240 stopni. Smacznego;)