ciasteczka przyjazne talii

7


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia10 gramów
płatki owsiane200 gramów
siemię lniane 3 łyżki
otręby granulowane4 łyżki
sparzone i obtoczone w mące rodzynki4 łyżki
pokruszone orzechy włoskie 5 dekagramów
morele5 dekagramów
śliwki5 dekagramów
wrząca woda5 łyżek
kakao1 łyżeczka
sól0.5 łyżeczek
cynamon1 szczypta
imbir1 szczypta
soda0.5 łyżeczek
miód1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie sypkie składniki mieszamy (oprócz kakao) we wrzącej wodzie (5 łyżek).
Krok 2
Rozpuszczamy 2 łyżeczki Kasi, jeśli ktoś lubi, dodajemy do tego kakao, słodzik lub miód.
Krok 3
Taką zawiesinę dodajemy do mieszanki owsianko-bakaliowej i wyrabiamy/zaklepujemy rękoma na w miarę spójną masę, łącząc wszystkie sypkie składniki na papkę.
Krok 4
Z powstałej zaklepiuchy, porcjując za pomocą herbacianej łyżeczki, formujemy kulki i spłaszczamy je w dłoniach, układamy je na suchej blaszce.
Krok 5
Piekarnik nastawiamy na około 180/200 stopni.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl