ciasteczka przyjazne talii
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180/200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • płatki owsiane - 200 gramów
  • siemię lniane - 3 łyżki
  • otręby granulowane - 4 łyżki
  • sparzone i obtoczone w mące rodzynki - 4 łyżki
  • pokruszone orzechy włoskie - 5 dekagramów
  • morele - 5 dekagramów
  • śliwki - 5 dekagramów
  • wrząca woda - 5 łyżek
  • kakao - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cynamon - 1 szczypta
  • imbir - 1 szczypta
  • soda - 0.5 łyżeczek
  • miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie sypkie składniki mieszamy (oprócz kakao) we wrzącej wodzie (5 łyżek).
  2. Rozpuszczamy 2 łyżeczki Kasi, jeśli ktoś lubi, dodajemy do tego kakao, słodzik lub miód.
  3. Taką zawiesinę dodajemy do mieszanki owsianko-bakaliowej i wyrabiamy/zaklepujemy rękoma na w miarę spójną masę, łącząc wszystkie sypkie składniki na papkę.
  4. Z powstałej zaklepiuchy, porcjując za pomocą herbacianej łyżeczki, formujemy kulki i spłaszczamy je w dłoniach, układamy je na suchej blaszce.
  5. Piekarnik nastawiamy na około 180/200 stopni.