Ciasteczka rumowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 dekagramy
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • zapach rumowy - 0.25 opakowań
  • żółtko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier - 75 dekagramów
  • czekolada - 1 opakowanie
  • tłuszcz i bułka tarta do formy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy, aromat oraz żółtko jajka i odrobinę soli.
  2. Zagnieść ciasto.
  3. Dodać posiekaną Kasię, wyrobić.
  4. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce do wyrośnięcia.
  5. Stolnicę wysypać mąką, rozwałkować ciasto.
  6. Ciasteczka wykrawać za pomocą foremki.
  7. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  8. Piec w temp. 180 C.
  9. Ostudzić.
  10. Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę Kasi.
  11. Masą czekoladową udekorować ciasteczka.