Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę siekamy nożem z Kasią, następnie dodajemy żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość 2-3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka takiej średnicy jak literatka. |
Krok 2 |
Białka ucieramy z cukrem, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Takim lukrem smarujemy każde wycięte ciasteczko i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. |
Krok 3 |
Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na parze tak długo, aż otrzymamy gęstą masę i odstawiamy do ostygnięcia. |
Krok 4 |
Następnie Kasię ucieramy i dodajemy ostygnięty krem jajeczny. |
Krok 5 |
Podczas ucierania masy dodajemy jeszcze przestudzoną rozpuszczoną kawę. |
Krok 6 |
Upieczone ciasteczko smarujemy kremem po stronie ciasta kruchego i sklejamy z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. |
Krok 7 |
Boki ciastka smarujemy jeszcze odrobiną kremu i obsypujemy kokosem lub orzechami. Złożone ciasteczka odkładamy do lodówki na około 2 godziny. |