CIASTECZKA SŁONECZKA wg E. WACHOWICZ
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • śmietana - 1 łyżka
  • żółtka - 2 sztuki
  • lukier
  • białka jajka - 2 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • masa
  • jajka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • woda-wrzątek - 0.2 szklanek
  • cukier - 100 gramów
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę siekamy nożem z Kasią, następnie dodajemy żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość 2-3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka takiej średnicy jak literatka.
  2. Białka ucieramy z cukrem, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Takim lukrem smarujemy każde wycięte ciasteczko i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
  3. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na parze tak długo, aż otrzymamy gęstą masę i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Następnie Kasię ucieramy i dodajemy ostygnięty krem jajeczny.
  5. Podczas ucierania masy dodajemy jeszcze przestudzoną rozpuszczoną kawę.
  6. Upieczone ciasteczko smarujemy kremem po stronie ciasta kruchego i sklejamy z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz.
  7. Boki ciastka smarujemy jeszcze odrobiną kremu i obsypujemy kokosem lub orzechami. Złożone ciasteczka odkładamy do lodówki na około 2 godziny.