CIASTECZKA SŁONECZKA wg E. WACHOWICZ

14


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
śmietana1 łyżka
Masa:
cukier100 gramów
woda-wrzątek0.2 szklanek
jajka2 sztuki
wiórki kokosowe200 gramów
żółtka2 sztuki
mąka400 gramów
Lukier:
cukier puder200 gramów
białka jajka2 sztuki
Masa:
kawa rozpuszczalna2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę siekamy nożem z Kasią, następnie dodajemy żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość 2-3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka takiej średnicy jak literatka.
Krok 2
Białka ucieramy z cukrem, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Takim lukrem smarujemy każde wycięte ciasteczko i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Krok 3
Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na parze tak długo, aż otrzymamy gęstą masę i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Następnie Kasię ucieramy i dodajemy ostygnięty krem jajeczny.
Krok 5
Podczas ucierania masy dodajemy jeszcze przestudzoną rozpuszczoną kawę.
Krok 6
Upieczone ciasteczko smarujemy kremem po stronie ciasta kruchego i sklejamy z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz.
Krok 7
Boki ciastka smarujemy jeszcze odrobiną kremu i obsypujemy kokosem lub orzechami. Złożone ciasteczka odkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl