Ciasteczka - szczęki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • śmietana - 3 łyżki
  • ocet - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • marmolada - 20 gramów
  • cukier waniliowy
  • skruszony biszkopt - 2 łyżki
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • orzechy włoskie - 5 dekagramów
  • jajko do posmarowania - 1 sztuka
  • pokrojone orzechy włoskie - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę siekamy z margaryną Kasią.
  2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta: żółtko, śmietanę, ocet, sól i zarabiamy ciasto.
  3. Ciasto schładzamy w lodówce.
  4. Marmoladę ucieramy z cukrem waniliowym i skruszonym biszkoptem.
  5. Dodajemy do niej drobno siekane rodzynki i orzechy.
  6. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
  7. Szklanką wykrawamy krążki.
  8. Nakładamy nadzienie, składamy ciasto na pół i ściskamy w rogach.
  9. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy siekanymi orzechami. Smacznego !