Ciasteczka wiśniówkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • białko - 2 sztuki
  • cukier puder - 200 gramów
  • wiśnie świeże lub w zalewie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj posiekaną, zimną Kasię, jajko i śmietanę.
  3. Wszystko szybko zagnieć i odłóż na 30 minut do lodówki.
  4. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj małą foremką okrągłe ciasteczka.
  5. Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  6. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  7. Na każdym ciasteczku zrób za pomocą szprycy różyczkę z ubitej piany i włóż w nią osączoną wisienkę.
  8. Ciasteczka piecz w 170 st. C około 20 minut.