Ciasteczka z czarnym pieprzem i serem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • Sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • ser cheddar - 60 gramów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • woda - 80 mililitrów
  • czarny pieprz świeżo zmielony - 1 łyżka
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, posiekany szczypiorek, czarny pieprz, starty ser oraz sos Knorr.
  2. W drugiej misce wymieszaj wodę z żółtkiem.
  3. Połącz obie masy i wyrabiaj ręcznie lub robotem kuchennym na gładkie ciasto.
  4. Gotowe odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy.
  5. Powycinaj małe, okrągłe ciasteczka wielkości dużej monety.
  6. Ciasteczka układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze 170 °C przez 20 minut. Podawaj jako przekąskę.